Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Konzularna obvestila /
27.09.2017  

ZAČETEK IZVAJANJA SMS STORITVE OBVEŠČANJA "VELEPOSLANISTVO"

Ministrstvo za zunanje zadeve je včeraj začelo izvajati novo konzularno storitev, ki bo v pomoč slovenskim državljanom, ki potujejo v tujino. Gre za storitev SMS storitev obveščanja "Veleposlanistvo".

Storitev "VELEPOSLANISTVO" je namenjena predhodnemu obveščanju državljanov, ki potujejo v tujino in ki bi se morebiti znašli v težavah, o kontaktih, na katere se lahko obrnejo za pomoč. Storitev je ministrstvo razvilo v sodelovanju z operaterjem A1 Slovenija. K projektu pa so bili povabljeni vsi slovenski operaterji mobilne telefonije.

Obveščanje poteka na način, da operater avtomatično pošlje brezplačen SMS vsem svojim uporabnikom, ki prečkajo mejo oziroma vstopijo v gostujoče mobilno omrežje. Na ta način ima državljan, ki prečka mejo, podatke diplomatskega predstavništva, ki mu lahko nudi konzularno pomoč, takoj shranjene kar na mobilnem telefonu. Vsebina brezplačnega SMS-a, ki ga prejme uporabnik, pa se razlikuje glede na to ali ima Slovenija v državi svoje predstavništvo, ali državo pokriva nerezidenčno ali pa države ne pokriva.

Če Slovenija v državi ima veleposlaništvo, je navedena telefonska številka tega veleposlaništva, v primeru, da državo pokriva nerezidenčno, pa številka in kraj slovenskega veleposlaništva, ki pokriva to državo. Če v državi ni slovenskega veleposlaništva in je Slovenija ne pokriva niti nerezidenčno, je v sporočilu omenjeno, da se državljani lahko obrnejo na predstavništvo katerekoli članice EU v tej državi, dodana pa je povezava na spletno stran MZZ z iskalnikom predstavništev članic unije.

Uporabniki se lahko od storitve odjavijo oziroma se nanjo ponovno prijavijo. Če v isto državo potujejo zelo pogosto ali živijo na obmejnem območju, se bo obveščanje aktiviralo enkrat mesečno.

 

FAQ

BROŠURA