Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Konzularna obvestila /
06.09.2017  

Zbiranje podpisov volivcev v podporo kandidatom za predsednika republike na volitvah 2017

V skladu z določbami Zakona o volitvah predsednika republike (Uradni list RS, št. 39/1992 in 73/13 – odl. US) lahko kandidate za predsednika predlagajo poslanci državnega zbora, politične stranke in volivci. Volivci lahko določajo kandidate s podpisovanjem, pri čemer lahko posamezno kandidaturo določi skupina najmanj 3.000 volivcev.
 
Dajanje podpore volivcev v postopku določanja kandidatur za predsednika republike bo potekalo v času od 21. 8. 2017 do vključno 27. 9. 2017 na predpisanih obrazcih.

Podporo lahko podajo tudi volivci s stalnim ali začasnim prebivališčem v tujini, in sicer tako, da podpis volivca na obrazcu podpore potrdi diplomatsko-konzularno predstavništvo v tujini. Volivec izpolni obrazec in se lastnoročno podpiše pred uradno osebo na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Uradna oseba preveri volivčevo identiteto z vpogledom v osebni dokument volivca. Volivec tako izpolnjen obrazec podpore sam pošlje kandidatu ali njegovemu predstavniku, ki poskrbi, da se podana podpora pošlje pristojnim organom za vodenje evidence volilne pravice, za vpis podpore v računalniško evidenco.

Obrazec podpore je na voljo tukaj.

V kolikor želite potrditi obrazec podpore na Veleposlaništvu RS v Washingtonu, prosimo, da predhodno pokličete na telefonsko številko 202 386 6610 za določitev termina.

Informacije o volitvah predsednika republike so objavljene na spletni strani Državne volilne komisije.