Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /ESTA - avtorizacija potovanj /

ESTA - Elektronski sistem avtorizacije potovanj

Od 12.1.2009 je elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) obvezen za vse potnike, ki v ZDA prihajajo na podlagi Visa Waiver Programa (VWP). VWP omogoča državljanom RS, imetnikom navadnih biometričnih potnih listov, da v ZDA vstopijo brez vizuma za potovanja turistične ali poslovne narave, ki lahko trajajo do največ 90 dni.

Svetujemo, da registracijo opravite na spletni strani U.S. Customs and Border Protection - https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Taksa za registracijo znaša 14 USD. V kolikor je taksa višja, lahko pomeni, da ste na lažni spletni strani in da pridobljena ESTA ne bo veljavna. Priporočljivo je, da registracijo opravite vsaj 72 ur pred potovanjem.

Preko sistema ESTA boste že pred odhodom vedeli ali obstaja zadržek za vaš vstop v ZDA. V kolikor ne boste prejeli odobritve za potovanje v ZDA, se lahko obrnete na Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani za informacije o pridobitvi vizuma.

Za vizum morajo zaprositi državljani RS, ki so od vključno 1.3.2011 potovali v Severno Korejo, Irak, Iran, Sirijo, Sudan, Libijo, Somalijo ali Jemen, ali imajo poleg slovenskega tudi državljanstvo Deverne Koreje, Iraka, Irana, Sirije ali Sudana. Vizumski režim za osebe, ki so obiskale navedene države, vključuje tudi izjeme za določene poklicne skupine. Podrobne informacije o pogojih vstopa v ZDA so na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Ljubljani, na povezavi https://si.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program/ ter na spletni strani CBP.  

ESTA velja dve leti oziroma do izteka potnega lista.

V kolikor imate veljaven vizum za vstop v ZDA, registracija v ESTA ni potrebna.