Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /Naravne nesreče /

Naravne nesreče

ORKANI

Sezona orkanov v ZDA običajno traja od junija do novembra, ponavadi najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike.  Podatke lahko pridobite na spletnem naslovu National Oceanic and Atmospheric Administration (http://www.nws.noaa.gov/) ali telefonsko pri Climate Prediction Center: + 1 301 763 8000. Več informacij lahko pridobite tudi na spletni strani Svetovne meterološke organizacije (http://www.worldweather.org/).

Svetujemo, da pred potovanjem preverite vremenske razmere in napovedi. Podatki o trenutnih vremenskih razmerah so na voljo na spletni strani National Hurricane Center (www.nhc.noaa.gov/). V primeru, da je potrebna evakuacija, svetujemo, da spremljate lokalne medije in upoštevate nasvete lokalnih oblasti.

Zaradi orkanov, je na nekaterih območjih prekinjena oskrba z elektriko, motena pa je tudi komunikacija. Če se odpravljate na ogrožena območja, vam svetujemo, da o svoji lokaciji, s predvidenim obrazcem (http://www.mzz.gov.si/si/informacije_za_popotnike/priporocila_za_bivanje_v_tujini/) na spletni strani, obvestite MZZ RS ali veleposlaništvo RS v Washingtonu.

Če se na ogroženem območju nahajajo vaši sorodniki, prijatelji, znanci, s katerimi ne morete vzpostaviti stika, se prosimo obrnite neposredno na naše veleposlaništvo v Washingtonu, in sicer na telefon: +1 202 386 66 01 oz. sloembassy.washington(at)gov.si.

 

TORNADI

Tornadi so v ZDA bolj pogosti kot v kateri koli drugi državi (okoli 1200 na leto). Večina tornadov nastane v Skalnem gorovju (Rocky Mountains), na Veliki ravnini (Great Plains), Srednjem zahodu (Midwest) in dolini reke Mississippi. Najredkejši so zahodno od Skalnega gorovja in na severozahodu države. Najpogostejši in najmočnejši so v t.i Prehodu tornadov ("Tornado alley") – širokem pasu, ki se razteza od zvezne države Texas na jugu do Kanade na severu in zajema predvsem državi Oklahoma in Kansas. Pogosto tornadom izpostavljen del ZDA je tudi t.i. Dixie Alley – južni del ZDA v osrednjem delu države Alabama in država Mississippi. Zelo pogosto tornadi segajo tudi v države, ki mejijo na naštete, najbolj pogosto Arkans, Tennessee, Illinois in Missouri. 

Glavna sezona tornadov je med marcem in avgustom, vendar so zabeleženi praktično čez celo leto, najpogosteje pozno popoldne, ko so dnevne temperature višje. 

Priporočamo, da v vsakem primeru spremljate vremensko napoved in upoštevate nasvete pristojnih služb. Če se vam zgodi, da ste na območju, ki ga je prizadel tornado ali je tam kdo od vaših sorodnikov ali znancev in z njim ne morete vzpostaviti stika, se prosimo obrnite neposredno na naše veleposlaništvo na telefon: 1 202 386 6614 ali na email: sloembassy.washington(at)gov.si.

 

RDEČI KRIŽ 

V primeru naravnih nesreč svetujemo vsem, ki potujejo po ZDA ali pa tukaj živijo, da uporabijo spletno stran Rdečega križa Amerike, ki omogoča posameznikom in njihovim družinam lažje obveščanje o morebitni dislociranosti v primeru evakuacij.

1. Na telefonski številki 1-866-438-4636 lahko poiščete najbližje zavetišče Rdečega križa kot tudi lokacije s hrano.

2. www.redcross.org ponuja prav tako informacije o nabljižjih zavetiščih, tam pa se lahko prijavite tudi v bazo podatkov Safe and Well.

3. Internetna stran Safe and Well, dostopna na www.safeandwell.org je spletna stran, kjer se lahko posamezniki v primeru naravnih nesreč registrirajo in kjer jih lahko družine in prijatelji poiščejo in se prepričajo o njihovi dobrobiti. Spletna stran ne izdaja točnega kraja posameznika oz. konkretnega zavetišča, kjer se nahaja. Ponuja le toliko informacij, da zagotovijo najbližje, da je posameznik izven nevarnosti.

4. Rdeči križ nudi tudi program imenovan Emergency Welfare Information Request, preko katerega lahko družin obvestijo lokalno izpostavo Rdečega križa na prizadetem kraju, da določen posameznik, ki se nahaja tam, potrebuje izredno medicinsko pomoč, kot na primer kisik, je nepokreten, itd. V tem primeru kontaktirajte najprej izpostavo Rdečega križa v Sloveniji.

 

PRIPRAVE PRED NARAVNIMI NESREČAMI  

Informacije o pripravah pred predvidenimi naravnimi nesrečami so na spletni strani FEMA Preparedness Portal (https://community.fema.gov) in Plan Ahead for Disasters (https://www.ready.gov/).   

 

KORISTNE POVEZAVE 

National Hurricane Center - https://www.nhc.noaa.gov/

NOAA's National Weather Service - https://www.weather.gov/  

FEMA Preparedness Portal -  https://community.fema.gov

Plan Ahead for Disasters: https://www.ready.gov/

American Red Cross - https://www.redcross.org/get-help.html

American Red Cross (Safe and Well) - https://safeandwell.communityos.org/cms/index.php

Red Cross Shelters - https://www.redcross.org/get-help/disaster-relief-and-recovery-services/find-an-open-shelter.html

Evacuation Routes in the US - http://www.ibiblio.org/rcip/evacuationroutes.html

Federal Emergency Management Agenacy (FEMA) - https://www.fema.gov/

Opozorila na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/