Veleposlaništvo RS Washington /Konzularne informacije /Potovanja v ZDA /

Pred potovanjem

Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči, ki jo nudimo slovenskim državljanom, ki potujejo oz. se trenutno nahajajo v ZDA, vam svetujemo, da še pred odhodom Veleposlaništvu RS v Washingtonu ali Ministrstvu za zunanje zadeve RS sporočite svoj načrt potovanja. 

Informacije lahko posredujete veleposlaništvu ali ministrstvu na obrazcu, ki je dostopen tukaj. Prijava potovanja ni obvezna, izpolnitev obrazca je prostovoljna. 

Navedeni podatki se bodo uporabili izključno za namene, navedene  v 29a. členu Zakona o zunanjih zadevah in bodo po koncu vašega potovanja v tujini uničeni. 

***

Pred potovanjem se morate registrirati v elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (ESTA). V kolikor odobritve ne boste prejeli, morate na Veleposlaništvu RS v ZDA zaprositi za vizum. Več informacij najdete v zavihku "ESTA - avtorizacija potovanj".   

***

V kolikor želite voziti v ZDA, priporočamo, da pred potovanjem pridobite mednarodno vozniško dovoljenje na podlagi Ženevske konvencije. Več informacij je na tej povezavi.

***

V kolikor nameravate v ZDA prebivati, morate na veleposlaništvu registrirati stalni ali začasni naslov v tujini. Več informacij najdete v zavihku "Vožnja v ZDA". 

***

Selitev iz RS lahko vpliva tudi na vaš status rezidentstva za davčne namene. Podrobne informacije o statusu nerezidenta za davčne namene lahko najdete na spletni strani FURS.

VARNOSTNA OPOZORILA

Splošne informacije lahko najdete v zavihku "Naravne nesreče".

Svetujemo, da redno spremljate opozorila na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije:
http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/